Organizace provozu základní školy od 1.9.2021

25 Srpen 2021

Provoz základní školy bude organizován v souladu s mimořádnými opatřeními, nařízeními a doporučeními ministerstev zdravotnictví a školství.

V prvních dvou týdnech proběhne plošné testování žáků antigenními testy.

1.9. budou testováni žáci 2.- 9. ročníku.

2.9. budou testováni žáci 1. ročníku.

6.9. a 9.9. budou testováni žáci všech ročníků.

Výjimku z testování budou mít žáci, kteří doloží písemné potvrzení o ukončeném očkování ( nejméně 14 dnů po druhé dávce ), potvrzení z odběrného místa o negativním testu ( Ag test ne starší 72 hodin, PCR test ne starší 7 dnů) nebo potvrzení o prodělaném onemocnění covid-19 ( do 180 dní od prvního pozitivního testu ).

Odmítnou-li zákonní zástupci testování žáka, na kterého se nevztahuje žádná z výjimek, doloží toto rozhodnutí třídnímu učiteli písemně. Takový žák se bude účastnit vzdělávání za podmínek stanovených ministerstvem zdravotnictví:

  • nasazený respirátor nebo lékařská rouška po celou dobu pobytu ve škole
  • v hodině HV nebude zpívat
  • v hodině TV ve vnitřních prostorách nebude cvičit
  • svačinu či oběd bude konzumovat s odstupem od ostatních žáků
  • bude používat WC vyčleněné pro netestované žáky

Technika a způsob provádění testů bude jako v minulém školním roce.

U testování nejmladších žáků mohou asistovat zákonní zástupci ( 2. + 3. ročník ). U žáků 1. ročníku bude kromě testování umožněn doprovod dítěte do třídy před vyučováním jedním z rodičů i v ostatních dnech prvních dvou týdnů ( 1.září mohou přijít oba rodiče ).

Vstup rodičů žáků 1.- 3. ročníku bude umožněn s nasazeným respirátorem a po dezinfekci rukou.

 

Testovaní žáci a žáci s výjimkou z testování nemusí mít nasazený respirátor či lékařskou roušku, pokud jsou při vyučování ve třídě usazeni v lavicích. Při ostatních činnostech ( kromě konzumace potravin ) a v ostatních prostorách školy musí mít ochranu dýchacích cest nasazenou ( šatny, chodby, WC, třídy o přestávkách, jídelna před a po obědě,….).

Zaměstnanci školy musí mít nasazený respirátor s výjimkou vyučovací hodiny.

 

Do školní družiny a do školního klubu budou přednostně přijímáni žáci 1.- 3. ročníku. V případě nenaplnění kapacity může být školní klub doplněn žáky 4. ročníku.

Na základě doporučení ministerstva školství bude probíhat kontakt mezi zákonnými zástupci a školou ( včetně třídních schůzek ) především distančním způsobem – telefonicky, e-mail, on-line, Teams,…

 

Podrobné principy dodržování hygienických a epidemiologických norem jsou shodné se zásadami zveřejněnými před začátkem minulého školního roku ( viz školní web – aktuality ZŠ, článek z 25.8.2020 ).

 

                                                                                                                                                                                                                         Vladimír Hél